PROGRAMMA | Mainloods Festival 03/10

Waan je door de diverse straatjes van makers en creatief ondernemers. Geniet van de muzikale klanken door Grandesco Music en doe mee aan unieke workshops van diverse ondernemers. Bouw bij Xplosief mee aan een insectenhotel en leef je uit op Afrikaanse trommels. Volg bij Glasatelier Zwolle een mini-workshop glasfusing of kijk bij Youngmade hoe laser-art en dot painting werkt. Bij de dames van Drukfout ga je etsen op gerecycled materiaal en bij Rizzo’s maak je je eigen sleutelhanger of koop je een gave halsband voor jouw viervoeter. Bij Steelmywood/Hout_side word je verrast met een mooie collectie lampen en houten interieur.

Ben je behendig? Laat je kunsten zien met Kendama van Senses Network. Bij Tante Papier bewonder je een ouderwetse drukker en maak je kennis met 2e hands pop-upboeken. Neem nog een kijkje bij 3D-printing en leer hoe Sven van Rooijen licht en techniek toepast op events. En laat Heldergroenhart handgeschreven op groeipapier verwoorden wat je graag gezegd wilt hebben.

Ben je op zoek naar rust en ontspanning? Doe mee aan een rustgevende klanksessie van Open Klank. Verder kan je genieten van een heerlijke kop koffie bereid door een echte Barista uit de Italiaanse Piaggio van Kaldi Koffie en heeft The Bread Company vers gemaakte lekkernijen en donuts te koop. Zet jezelf op een gave foto voor één van de graffiti-muren als een leuke herinnering aan deze dag!


Tante Papier: 2e hands pop-upboeken – handdrukwerk en boekkunst

Tante Papier staat met een kraam in de Mainloods. Haar kraam is gevuld met een flinke hoeveelheid 2e hands pop-upboeken. Bij pop-upboeken zit de verrassing aan de binnenkant. Ze toont boeken over kunst, muziek, schepen, kerst, comics en sprookjes, natuur en papieren theaters.

Er zit vast een boek bij voor iemand die je een origineel cadeau gunt. Ook een toffe Sint- of kerstaankoop kan je hier vinden. Of een mooi presentje voor jezelf natuurlijk! Voor jong en oud, voor de verzamelaar en de verwonderaar. Laat je verrassen en word er blij van!


Xplosief laat je kennis maken met verschillende vormen van kunst en cultuur

Insectenhotel bouwen

Iedereen weet dat het slecht gaat met de bijen en de insecten. In deze workshop ga je de insecten een handje helpen door een insecten hotel te bouwen. Welk insect heeft welke eisen en hoe maak ik een hotelkamer die ze ook graag bezoeken? In de ruimte van Xplosief is doorlopend de mogelijkheid om te bouwen aan een insectenhotel wat de kinderen echt mee naar huis mogen meenemen en op een mooi zonnig plekje in de tuin kunnen ophangen.

Afrikaanse percussie

Ieder uur is er een korte workshop Afrikaanse percussie, trommelen met je handen op een met huid gespannen Afrikaanse trommels. Je leert basis ritmes en een break. Gezamenlijk speel je meerdere partijen door elkaar heen wat een heerlijk swingend resultaat geeft. Heel gaaf om met een groep samen muziek te maken.


Grandesco Music speciaal voor de muziek

Grandesco Music maakt jullie de hele dag blij met geweldige muziek. We willen mensen met passie voor muziek naar elkaar toe laten groeien en willen dat toegankelijk maken door kwalitatief goed muziekonderwijs.


Fotograaf: Djenell Kroes

Creatief aan de slag bij Glasatelier Zwolle

Tijdens het Mainloods Festival kan je bij Glasatelier Zwolle kijken wat je allemaal met gekleurd glas kunt doen! Het werken met gekleurd glas is namelijk hartstikke leuk en als het licht door het glas heen schijnt is het echt supermooi.

Je gaat ook zelf aan de slag, je mag namelijk een gekleurde hanger maken met de glasfusing-techniek. Helemaal met de kleuren die jij mooi vindt! Nadat je een hanger hebt ontworpen met kleine stukjes gekleurd glas, wordt het glas in een glasoven verhit tot ongeveer 800 graden Celsius. Dan smelten alle kleine stukjes aan elkaar en vormen ze jouw eigen prachtige nieuwe glashanger.

Het duurt even voordat het glas genoeg is afgekoeld, daarom kan je de hanger vanaf woensdag 7 oktober ophalen in het glasatelier. De workshop is gratis en vanaf ongeveer zeven jaar. Kom je ook? 


Youngmade laat je zien hoe laser-art en dot painting werkt

Bij Youngmade worden jongeren begeleid die niet goed passen binnen de reguliere arbeidsmarkt en daardoor geen baan kunnen vinden.

Tijdens het Mainloods Festival biedt Youngmade in hun werkplaats een workshop aan gericht op laser-art en dot painting. Met een dot painting techniek kan het lasergesneden onderdeel worden versierd.


Sven laat je zien hoe licht en techniek kan werken bij events

Leer hoe Sven van Rooijen licht en techniek toepast op events. Ook kan je de ware creatie van een 3D-printer aanschouwen.


Op zoek naar ‘rust en ontspanning’?

Tijdens het Mainloods Festival zal Open Klank meerdere rustgevende klanksessies verzorgen in een van de muziek studio’s. De sessies zijn geschikt voor alle leeftijden dus neem gerust zo’n stoel en geniet van het geluid van klankschalen en Harpschalen. In een van de kraampjes kun je ook kennis maken met de instrumenten van Open Klank.


Heldergroenhart: Op maat geschreven gedichten op groeipapier

Hoe zou het zijn als je iemand precies kan vertellen wat jij voor diegene voelt. Iemand liefdevol kan raken en een bijzonder cadeau kan geven die hij nooit meer vergeet? 

Wat zou het betekenen om iets bijzonders in huis te hebben, iets persoonlijks wat weergeeft wie jij bent en waar jij voor staat? Iets unieks en tastbaar wat je herinnert aan jouw bijzondere kwaliteiten en jouw essentie?

Ik geloof in de kracht van woorden en wat ze bij mensen losmaken. Ik zie ze als een soort zaadje dat je plant en waar iets heel moois uit kan groeien. Wat is er mooier om te geven dan iets waarvan de impact oneindig is?

Kom bij mij aan de tafel zitten, deel je verhaal en ik schrijf direct daarna een eenvoudig, maar raak gedicht voor jou op groeipapier.